Partners

Werken aan een gemeenschappelijke norm

Niet veel bedrijven in de wereld hebben de luxe van de mogelijkheid om een nieuwe standaard voor te schrijven. Het vaststellen van normen vergt veel werk. Het ontwikkelen, voorstellen van normen behoeften en het realiseren van de medewerking van vele individuen en organisaties. Samenwerking met partners is niet vrijblijvend, is niet iets wat je zou kunnen overwegen: het is een must.

Als normen zo moeilijk zijn vast te stellen, waarom zou je al die moeite er in willen steken? Standaarden maken het leven gemakkelijker op een aantal manieren. De belangrijkste reden is dat een standaard een gemeenschappelijke taal is, een akkoord over de manier waarop zaken worden gedaan. Het maakt het mogelijk dat meerdere partijen om samen te werken maar dan relatief zelfstandig. Ze werken volledig afzonderlijk zolang ze zicht houden aan de besloten standaard.

Voor elk probleem zal slechts één of enkele standaards overleven. Andere standaard manieren, welke een goed idee leken op dat moment zullen een stille dood sterven. Uw organisatie zal alleen overleven alleen als er gebouwd wordt op een overlevende standaard. U kunt maar beter de juiste kiezen. Dit betekent dat u kunt kijken naar een dominante standaard in de markt en daaraan vasthouden. Zorg ervoor dat uw aanbod is volledig compatibel en haak in op de bestaande markt met gelijkgestemde klanten.

De andere optie, die meer risicovoller is, is het instellen van uw eigen standaard. Uiteraard is deze optie is alleen mogelijk in nieuwe technologieën (internet is een goed voorbeeld). Het kan ook een goed idee zijn on standaarden te ontwikkelen onder een eigen naam in plaats van naam van uw organisatie.

Wanneer u de standaard zet, dan moet u een gemeenschap te creëren - en later een markt - die bereid is om u te accepteren en uw standaard te adopteren. Uw houding moet zeer zwart-wit zijn: mensen zijn met u of tegen u, zij zijn uw partner of uw vijand. Als uw standaard wordt aangenomen dan zal van nature de markt uw producten en diensten integreren.